Det finns en mängd olika verktyg på sociala medier som du givetvis ska använda dig av för att sprida information om dig och ditt företag.

Bestäm dig för vilket syfte du har med att finnas på olika sociala medier.
Vad ska du lägga ut och hur ofta?
Vilka kanaler passar bäst för dig?
Titta på hur andra agerar och vad de lägger ut.

Även om det går snabbt att få ut inlägg så går det lika snabbt att det försvinner i flödet.
Det bästa är ju om du kan få många att såväl titta på som dela dina inlägg - men tänk då på att du kan inte styra var ditt inlägg delas och vem som läser. Därför är det viktigt att du kan stå för det du skriver, såväl yrkesmässigt som privat.

Var generös och dela med dig av din kunskap. Låt dina följare få veta vad som händer och vad som är på gång. Uppmuntra andra att kommentera ditt material och se till att vara aktiv. Visa att du är en expert inom ditt område!
Se till att du erbjuder något av värde! Information, tips, råd, kunskaper, erfarenheter...

Ett bra sätt att väcka intresse och skapa engagemang är genom att ställa frågor - givetvis inom ditt verksamhetsområde. Studera hur andra gör.

Tänk på att sociala medier handlar inte om envägskommunikation, utan om dialog. Se därför till att vara snabb med att svara på kommentarer och frågor, likväl som på ris och ros. Den som ställer en fråga förväntar sig ett svar. Visa att du bryr dig om och att service är viktigt för dig.

Med tanke på hur snabbt ditt budskap fladdrar förbi så är det viktigt att du syns vid rätt tidpunkt. Titta på din statistik - när är dina följare online? Använd en schemaläggare som publicerar de inlägg du förberett vid rätt tidpunkt. Exempel på schemaläggare: Buffer och Hootsuite

Lägg upp dina inlägg så att det kommer ett varje dag.

Fundera över vilka bilder du kan använda för att förstärka ditt budskap. Undersökningar visar att inlägg med relevanta bilder får 80-95% fler visningar än inlägg utan bilder!

Genom att skapa sidor och grupper kan du nå många som är intresserade av dig och din verksamhet. Du får även tillgång till statistik som hjälper dig att se vad dina kunder är intresserade av. Du kan även ordna tävlingar, kampanjer och evenemang via Facebook som gör att du knyter dina kunder ännu närmare dig.

Via Twitter når du många journalister och beslutsfattare. När det handlar om dina expertområden - se till att besvara, kommentera och vidarebefordra andras inlägg. Du kan delta i aktuella diskussioner genom att använda hashtaggar (#) och bevaka vad som skrivs inom dina intresseområden. Tänk på att alltid använda ditt företags namn som en av hashtaggarna.

Blogga om din vardag och om din verksamhet. Återigen - visa att du är en expert inom ditt område!

Det är viktigt att du hänger med i vad som händer i din bransch samt vad som sägs/skrivs om dig och ditt företag.
Därför behöver du ha koll - inte minst på nätet.
Om det kommer kritik - var snabb med att bemöta den.
Om det händer något speciellt i branschen - var snabb med att kommentera det.

sociala medier  facebook  twitter  hashtagg  blogg  inlägg  
Gärd Fors
Bokkonsult, företagsrådgivare, företagare, utbildare